Αγαπητοί φίλοι, από σήμερα εγκαινιάζουμε μια σειρά άρθρων προσπαθώντας να μεταφέρουμε σε όλους τους μοντελιστές τον τρόπο που εμείς χρησιμοποιούμε για να βάψουμε τα μοντέλα μας εδώ και 15 χρόνια .


foto3

Αυτό το βάψιμο δεν φεύγει ποτέ ούτε ξεθωριάζει καθόλου, όσο και αν ταλαιπωρηθεί το μοντέλο από καύσιμο, ή ξύσιμο, ή το χρόνο.

Επίσης πλένεται με σφουγγάρι και σαπουνάδα όπως το αυτοκίνητο.


foto11

foto21

Αρχίζουμε από τα εργαλεία που εμείς χρησιμοποιούμε και που τα διαλέξαμε από τα αποτελέσματα που είχαμε και το κόστος αγοράς.


foto5

Το βασικό εργαλείο βαφής είναι το κομπρεσέρ, που μπορείτε να το προμηθευτείτε από τα μοντελιστικά καταστήματα, όμως λόγω υψηλού κόστους εμείς  αγοράσαμε ένα κοινό κομπρεσέρ με  πιεσόμετρο φιάλης , ρυθμιστή πιέσεως και πιεσόμετρο  εξόδου,  από κατάστημα εργαλείων, που σήμερα στοιχίζει 100 Ευρώ. (Σε επόμενα άρθρα θα δείξουμε απλό τρόπο κατασκευής κομπρεσέρ για αερογράφο , χωρίς να απαιτούνται εργαλεία , χωρίς ιδιαίτερες γνώσεις και κόστος 20 Ευρώ.

Το ποιοτικό αποτέλεσμα εξαρτάται σχεδόν αποκλειστικά από το πιστόλι βαφής και τον αερογράφο για τις λεπτομέρειες .


foto41

Εδώ ισχύει “ότι πληρώνεις παίρνεις”. Στη μοντελιστική αγορά, αλλά και στην  υπόλοιπη αγορά υπάρχουν  πιστόλια από 10 Ευρώ έως εκατοντάδες Ευρώ. Εμείς έχουμε έναν  αερογράφο των 30 Ευρώ και ένα  πιστόλι ημι-επαγγελματικό των 70 Ευρώ που περιλαμβάνει μπεκ 3 μεγεθών με ρυθμιστή ποσότητας μπογιάς και εύρους  δέσμης


.

foto61

Δύο τρίποδα για να βάζουμε το μοντέλο επάνω προς βάψιμο που θα βρείτε στα χρωματοπωλεία, ή μπορείτε να τα κατασκευάσετε μόνοι σας.

Επίσης χρειάζεται μια μεζούρα για τις δοσολογίες των χρωμάτων , των διαλυτικών και των καταλυτών. Θα χρειαστούμε ακόμα ένα κουταλάκι του γλυκού, ένα της σούπας και ένα γυάλινο ποτήρι.

Ακόμη, μάσκες  προστασίας μιας χρήσεως για να μην αναπνέουμε τις αναθυμιάσεις.


Υλικά :

Το είδος χρώματος που θα χρειαστούμε λέγεται χρώμα μονής και χρησιμοποιείται για βαφή αυτοκινήτων  . Το χρώμα μονής δεν πήζει στον αέρα όπως οι κοινές  μπογιές, αλλά χρειάζεται ένα συστατικό τον καταλύτη . Η αναλογία αναμίξεως τους ποικίλλει από εταιρία σε εταιρία γι’ αυτό πρέπει να μας την διευκρινίσουν  στο μαγαζί  που θα τα προμηθευτούμε . Συνήθως είναι 4 μέρη μπογιάς προς 1 μέρος καταλύτη.

Μετά την ανάμιξη μπογιάς – καταλύτη, προσθέτουμε 20% διαλυτικό το οποίο θα προμηθευτούμε για την συγκεκριμένη μπογιά.


Προσοχή: Δεν κάνουν τα κοινά διαλυτικά των χρωματοπωλείων της γειτονιάς. Όλα αυτά θα τα προμηθευτούμε από χρωματοπωλείο βαφής αυτοκινήτων.

Λεπτομέρειες για τις αναλογίες , την ανάμιξη, την ρύθμιση πιέσεως αέρα, την ρύθμιση και χειρισμό  πιστολιού, απόσταση και ταχύτητα θα δώσουμε στα επόμενα άρθρα.

Θα χρειαστούμε επίσης χαρτοταινία και χαρτί για το μασκάρισμα



Παράσχος & Βασίλης Δεμίρης