Βεβαίως όλα τα υλικά που κυκλοφορούν στα μοντελιστικά καταστήματα είναι τα ενδεδειγμένα για όλες τις μοντελιστικές χρήσεις . Εμείς όμως που είμαστε πνεύματα ανήσυχα πάντα ψαχνόμαστε. Μας αρέσει να πειραματιζόμαστε προσπαθώντας να βρούμε με κάθε τρόπο υποκατάστατα υλικά . Έτσι βρήκαμε π.χ. φτηνές ντίζες , βρήκαμε πως θα φτιάξουμε μόνοι μας καλύπτρες κ.λ.π. κ.λ.π. δες προηγούμενα και επόμενα τεύχη.
Για πολύ καιρό ψάχναμε υποκατάστατο του πανάκριβου SOLARTEX. Το solartex είναι το καλύτερο υλικό για επικάλυψη μοντέλων ειδικά αν θέλουμε να τα βάψουμε. Κάναμε δοκιμές με διάφορα υλικά : μετάξι, ύφασμα αλεξίπτωτου, πλαστικά υφάσματα κ.λ.π.
Καταλήξαμε στην κοινή φόδρα.
Ίσως υπάρχουν κάποιοι με αντιρρήσεις, γι’αυτό εμείς λέμε : όσοι πιστοί προσέλθετε!
Το τέλειο αποτέλεσμα της επικάλυψης με την υφασμάτινη φόδρα!
Το νέο υλικό επικαλύψεως που καταλήξαμε μπορείτε να το προμηθευτείτε από οποιοδήποτε κατάστημα υφασμάτων. Εμείς το βρήκαμε στον Σπύρο Αντωνιάδη, Λεοχάρους 8, τηλ. 210-32.22.393, πίσω από το Ράδιο Κατουμά στην πλατεία Κλαθμώνος. Θα ζητήσετε το λεπτότερο νούμερο πολυεστερικής φόδρας, η οποία στοιχίζει 0.90 Ευρώ το τετραγωνικό μέτρο ενώ το solartex ή κάποιο αντίστοιχο μοντελιστικό υλικό στοιχίζει 25 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.
Δηλαδή η επικάλυψη ενός μεσαίου μεγέθους μοντέλου με solartex στοιχίζει περίπου 40 ευρώ, ενώ με φόδρα
θέλουμε μόνο 2 ευρώ!
Το φάρδος της φόδρας είναι 1.5 μέτρο, είναι πιο ανθεκτική , είναι ελαφρύτερη ,είναι ελαστικότερη , δεν κάνει διπλώματα και στις γωνίες στρώνει ευκολότερα.
Την επικάλυψη του φτερού ,λόγω της ελαστικότητάς της , την κάνουμε μονοκόμματη. Όχι άλλο κομμάτι για το πάνω και άλλο κομμάτι για το κάτω μέρος του φτερού.
Η τεχνική είναι παρόμοια με του solartex . Μετράμε την χορδή του φτερού και κατόπιν μετράμε και σημαδεύουμε την φόδρα στο διπλάσιο της χορδής συν 5 εκατοστά και μήκος λίγο μεγαλύτερο από το μισό εκπέτασμα.
Έχουμε αγοράσει από χρωματοπωλείοAtlacol Νο 45 κρυσταλιζέ (όχι άλλη) στοιχίζει 1.5 Ευρώ το μισό κιλό. Απαιτούνται ελάχιστα γραμμάρια για κάθε επικάλυψη
Με ένα πινέλο αλείφουμε με αναραίωτη κόλα παντού την επιφάνεια του φτερού που θέλουμε να καλύψουμε. Γύρω γύρω πάνω και κάτω και στις αεροτομές.
Δουλεύουμε το πινέλο ώστε να απλώσει η κόλα
Χωρίς να περιμένουμε καθόλου απλώνουμε την φόδρα στο κάτω μέρος του φτερού ξεκινώντας από το χείλος εκφυγής. Δεν πειράζει αν σε κάποια σημεία έχει ξεραθεί η κόλα ή είναι ακόμα νωπή
Σιδερώνουμε το χείλος εκφυγής πρώτα, πάντα με την μέγιστη θερμοκρασίαστο ηλεκτρικό σίδερο ( δεν καίγεται η φόδρα). Επιτυγχάνουμε άμεσο κόλλημα και μάλλον πιο δυνατό από το SOLARTEX.
Κόβουμε ότι περισσεύει
Στη συνέχεια τυλίγουμε όλο το φτερό με την φόδρα , ισιώνοντας τις ζάρες τραβώντας τη. Ξανασιδερώνουμε το χείλος εκφυγής μόνο αλλά στο πάνω μέρος τώρα.
Ξαναβάζουμε κόλα στο χείλος εκφυγής πάνω από την φόδρα που είχαμε σιδερώσει προηγουμένως.
Σιδερώνουμε το ακροπτερίγιο τραβώντας για να φύγουν οι πολλές ζάρες και πατάμε με το σίδερο τις αεροτομές.
Όπου δεν χωράει το σίδερο βάζουμε κόλα και πατάμε με το δάχτυλο.
Σιδερώνουμε καλά όλα τα σημεία που έχει από κάτω μπάλσα.
Όπου χρειάζεται κόλα συμπληρωματικά (ενώσεις κλπ) μπορούμε να βάλουμε ακόμα και από πάνω
Τέλος με ένα επαγγελματικό σεσουάρ (heat gun) ζεσταίνουμε όλες τις ζάρες. Το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό . Ισιώνουν και τεντώνουν όλα πολύ εύκολα και μόνιμα. Προσοχή : πιστολάκι μαλλιών δεν κάνει γιατί απαιτείται μεγάλη θερμοκρασία .
Θέλοντας να δούμε τις επισκευαστικές δυνατότητες κάναμε μία τρύπα με τσιγάρο
Κόβουμε ένα κομμάτι φόδρα , αλοίφουμε την κόλα το κολλάμε και το σιδερώνουμε.
Παράσχος & Βασιλης Δεμίρης
0 Responses to Ιούλιος 2004 – Επικάλυψη μοντέλων με υφασμάτινη φόδρα